www.taxi-kazo-dubrovnik.hr
HrvatskiEnglish
Taxi partner Split

 

   

Dubrovnik

Povijest Grada Dubrovnika seže i prije sedmog stoljeća, kada je na malome pustom kamenitom otočiću po imenu Laus, što na grčkom znači hrid, osnovano prvo naselje. Otočić, odvojen uskim morskim prolazom, pružao im je veću sigurnost i omogućavao lakšu obranu. Naselje su u sedmome stoljeću bježeći pred Slavenima i Avarima, proširile izbjeglice iz gradića Epidauruma, koji se nalazio na području današnjeg Cavtata. I danas se pod morem naziru ostaci Epidauruma. Kasnije je nasuprot Lausu nastalo naselje na obali, u dubravi, (šuma, pretežno od duba, malog hrasta) pa je zato dobilo Slavensko ime Dubrovnik, koje je prevladalo nad Romanskim imenom Ragusa. Današnji Stradun, glavna ulica, bivši je morski prolaz između otočića i kopna! Dubrovnik se razvio u bogatu republiku. Često se čuje mišljenje da je Dubrovačka republika bila jedna od najnaprednijih malih pomorskih republika svih vremena.

     

Dubrovačke zidine glavno su obilježje Grada; pogled koji oduzima dah i značajna povijesna vrijednost. Posjetiti zidine danas je još zanimljivije jer posjetitelji mogu obilaziti zidine uz višejezično vodstvo putem memorirane zvučne reprodukcije zanimljivosti i povijesti lokacija pored kojih se prolazi.

 

     
Pomorski muzej i Akvarij još su jedno obilježje pomorskog Grada. Odvojite malo svog vremena i pogledajte dio zanimljive dubrovačke povijesti kroz zbirku brodskog inventara, maketa brodova, kipova i slika. A obilazak Akvarija u istoj tihoj kamenoj utrobi tvrđave Sveti Ivan, događaj je koji se pamti!
     
Dubrovačke ljetne igre - festival drame, folklora i glazbe, održava se svake godine od 10.07. do 25.08. na trgovima, tvrđavama, otocima, u parkovima i drugim zaboravljenim lokacijama. Okosnica Igara su neizostavni dubrovčani Marin "Vidra" Držić i konte Ivo Vojnović, ali tu su i Goldoni, Krleža, te Shakespeare, čiji je Hamlet našao svoj Elsinor u tvrđavi Lovrijenac i na otoku Lokrumu. Ako ste u Dubrovniku za vrijeme Igara, svakako posjetite neku predstavu ili koncert.
 
     
Knežev dvor - centar vlasti Dubrovačke republike, otvoren je za posjetitelje, a ujedno i jedna od važnih lokacija odvijanja Dubrovačkih ljetnih igara. Zvuk solista, tria, kvarteta ili orkestra u kamenoj čipki Dvora ima zaista poseban ugođaj. Dvor je prisutan i u današnjem životu Grada, u dijelu Dvora smješteno je Poglavarstvo grada.
     
Otok Lokrum proglašen je 1976. godine posebnim rezervatom šumske vegetacije. Udaljen je tek nekoliko minuta brodom od stare dubrovačke luke, vidljiv na skoro svim slikama i razglednicama Dubrovnika, a danas je vrijedna oaza zelenila i mira. Ljepotu, raznolikost i mirise raslinja Mediterana doživjet ćete upravo na Lokrumu! Stopite se sa prirodom i iskoristite ovu blagodat. Brod za Lokrum kreće iz stare gradske luke svako pola sata.
 
     
Dubrovačka apoteka prva je na Balkanu i druga uopće nastala apoteka u Europi! Spomenik je velike vrijednosti, očuvanog namještaja i apotekarskog posuđa i pribora, te zasigurno lokacija vrijedna posjeta.
     
Folklorni ansambl Linđo osnovan je prije više od 40 godina. Raznovrstan program pjesama i plesova u nošnjama iz svih krajeva Hrvatske dovoljan su razlog da poklonite sebi jednu večer užitka u folkloru Hrvatske. Nagrada vam je razigrana mladost koja kroz ples i pjesmu pokazuje ljubav prema našim običajima. Dugotrajni pljesak, kojim ih oduševljena publika nagrađuje, pozivi na bis, pokazuju da uvijek iznova znaju i mogu "zapaliti" publiku!
 
     
Sve informacije i odgovore na pitanja u vezi ulaznica i radnog vremena, možete dobiti u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika na telefon 323-887 ili na e-mail info@tzdubrovnik.hr.